Bloedneus

De meeste bloedneuzen zijn doorgaans vrij onschuldig, er wordt meestal maar een kleine hoeveelheid bloed verloren. Er is meestal geen hulp van een arts vereist. Desondanks kan een bloedneus ook een onderliggend probleem aanduiden.

Wat is een bloedneus?

Een bloedneus krijg je als er een bloedvaatje gesprongen is. Dit is meestal in de buurt van het neustussenschot (de wand die de twee neuskanalen scheidt). Op die plaats zijn de bloedvaatjes fragiel en dus makkelijk te breken, door bijvoorbeeld een slag op de neus, neuspeuteren of te hard te snuiten. Dit type van bloedneus begint vooraan in de neus waardoor het bloed uit de neus kan lopen.

Een andere soort, die veel zeldzamer is, zijn de bloedneuzen die achterin de neus starten. Hierdoor vloeit het bloed naar de keel in plaats van uit de neus. Deze soort bloedneus heeft onmiddellijk medische verzorging nodig.

Oorzaken van een bloedneus

Zoals eerder vermeld is de grootste oorzaak het springen van een bloedvaatje. Dit kan zijn door een klap op de neus te krijgen, te neuspeuteren of de neus te hart snuiten. Een andere mogelijke oorzaak is dat de neus uitgedroogd is. Dit kan zijn door een droog klimaat of de verwarmde binnenlucht. Daardoor worden de neusmembranen uitgedroogd en kunnen er korstjes ontstaan.

In heel uitzonderlijke gevallen kan de bloedneus een symptoon zijn van een bloedziekte, kanker, een te hoge bloeddruk of een aandoening van de slagaders. Bij patiƫnten met de Ziekte van Rendu-Osler-Weber zijn bloedneuzen een vaak voorkomende klacht.

Een achterste bloedneus komt meestal voor bij oudere personen. Bij deze personen zitten achteraan de neus veel verkalkte bloedvaatjes. Deze zijn minder soepel dan bij jongere personen, waardoor ze bij bv. een hogere bloeddruk makkelijker kunnen springen.

Behandelen

Bij een lage neusbloeding kan je best rechtop zitten en volgende acties onder nemen.

Als de bloeding niet overgaat, herhaal je nogmaals de voorgaande acties. Als de bloedneus niet overgaat na 2 pogingen is het verstandig een arts te raadplegen.

Acties die je beter niet doet bij een bloedneus

Leave a Reply

Gesponsorde links

Laatste artikels

  • Wintertenen
  • Verkoudheid
  • Hik
  • Hoesten
  • Migraine